Taikina


3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
7 dl rouheisia sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Valmistin taikinan yleiskoneella. Laitoin kaikki ainekset kulhoon ja annoin taikinan vaivautua kimmoisaksi noin 8 minuuttia. 

Jaoin taikinan 15 palaan, jotka pyöräytin noin 20-30 cm pötköiksi, jotka kiinnitettiin rinkuloiksi nipistellen. Tässä vaiheessa taikina bagelit saavat kohota rauhassa puolisen tuntia.

Bagelit sekä keitetään että paistetaan. Kuumenna kattilassa ensin väljästi vettä, noin 3 litraa, ihan kiehuvaksi asti. Laita joukkoon sokeria 0,5 ruokalusikalista/litra vettä.
Laita kattilaan neljä rinkeliä kerrallaan kiehumaan ja kypsennä niitä hiljalleen pari minuuttia molemmilta puolilta. Nosta rinkelit reikäkauhan avulla leivinpaperoidulle uunipellille ja ripoottele päälle haluamiasi siemeniä, kuten unikon-, pinjan tai seesaminsiemeniä.

Paista bageleita 225 asteessa, kunnes ovat kauniin värisiä.