Halvás on kreikkalainen erittäin perinteinen makea herkku, jota tavernassakin saattaa joskus saada hedelmien kanssa ruokailun jälkeen nautittavaksi. Sopii erittäin hyvin syötäväksi kreikkalaisen vahvan kahvin kanssa.

Halvan valmistukseen on periaatteessa erittäin yksinkertainen kaava olemassa.

1 kuppi oliiviöljyä
2 kuppia semolinasuurimoita (manna)
3 kuppia sokeria
4 kuppia vettä


Tässä kuitenkin hitusen erilainen ohje:

6 dl sokeria
1 litra vettä
1 kanelitanko

2,5 dl vaaleaa oliiviöljyä (extra virgin voi olla liian voimakasta)
5 dl mannasuurimoita
2 rkl pinjansiemeniä
maun mukaan mantelirouhetta tai vaikka rusinoita

päälle kanelia, pähkinöitä, hunajaa tms.


-  Sokerista, vedestä ja kanelitangosta keitellään siirappi, aluksi hämmentäen, kunnes sokeri liukenee ja sitten seos saa itsekseen keittyä kasaan noin 5 minuuttia.

- Toisessa kattilassa kuumenna oliiviöljy höyryävän kuumaksi ja kaada mannasuurimot koko ajan sekoittaen joukkoon, kunnes muttuvat hiukan vaaleanruskeiksi.

- Lisää mannasuurimoiden joukkoon pähkinät ja rusinat ja anna hiljalleen ja kevyesti ruskistua vielä hetki koko ajan sekoitellen.

- Siirapista poistetaan kanelitanko ja siirappivesi kaadetaan koko ajan sekoittaen mannasuurimoiden joukkoon tasaisesti. Sekoita massa tasaiseksi puuroksi ja kun liemi on imeytynyt, siirrä pois levyltä. Peitä kattila ensin pyyhkeellä ja vielä kannellakin ja anna seistä 10 minuuttia asettumassa.

- Kaada pieniin vuokiin tai suurempaan kakku- tai piirasvuokaan ja anna jähmettyä ja jäähtyä ennen kumoamista.

- Ripottele päälle vielä kanelia ja lisää pähkinöitä tai manteleita maun mukaan.

 


Kreikka on maa, jolla on kaksi kansallispäivää ja tänään 25.3. on niistä toinen. Tämä päivä oli vuonna 1821 Turkin vastaisen vapaussodan alkamispäivä.