Nam... ystävän toiveesta lapsiperheiden Halloween-juhlissa tarjoilin aikuisille mousakaa eli kreikkalaista munakoisovuokaa.

1023905.jpg

Moussaka n. 6 hengelle

800g munakoisoja, iketykseen suolaa

2.5 dl oliiviöljyä

200g sipulia

600g tomaatteja

600g naudan jauhelihaa

2.5dl kuivaa valkoviiniä

1/4 tl sokeria

½ tl kanelijauhetta

mustapippuria

1 oksa tuoretta oreganoa

1 nippu persiljaa

100g korppujauhoja

100 g graviera-juustoa / parmesania raasteena

40g voita

4 rkl vehnäjauhoja

7,5 dl maitoa

raastettua muskottipähkinää

2 tl sitruunamehua

3 munaa

1.  Huuhtele munakoisot ja poista kannat. Viipaloi pitkittäin noin ½ cm paksuisiksi viipaleiksi. Laita suolattuun kylmään veteen noin 20 minuutiksi. Turha munakoison kitkeryys poistuu viipaleista.

2. Kuumenna reilusti (n 4 rkl) oliiviöljyä pannulla ja paista pienissä erissä kuivatut ja valutetut munakoisoviipaleet kauniin ruskeiksi. Paistamisen jälkeen imeytä liika rasva talouspaperiin.

3. pilko kuoritut sipulit ja paista ne pannulle jääneessä oliiviöljyssä. Kuori tomaatit (ei välttämätöntä, mutta mn mielestä tura neste poistuu samalla hyvin) ja pilko ne. Ruskistuneen sipulin joukkoon lisätään jauheliha, joka paistetaan "kuivaksi" eli kaikki neste pois. Lisää joukkoon paloitellut tomaatit.

4. Lisää myös valkkari, suola, sokeri, kaneli ja pippuri ja hauduta n 5 min. Lisää huuhdellut hienonnetut yrtit. Hauduta vielä 5 min ja nosta jäähtymään.

5. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita jauhelihan joukkoon  n 2 rkl korppujauhoja ja puolet juustoraasteesta.

6. Valmista "valkokastike" sulattamalla voi kattlassa. Lisää jauhot ja kypsytä hetki. Lisää maito vähitellen joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljalleen n 5 min, mausta suolalla, pippurilla, muskotilla ja sitruunamehulla. Anna hiukan jäähtyä.

7. Vatkaa 2 munaa ja sekoita haalentuneeseen vaaleaan kastikkeeseen lopun juuston kanssa. Voitele uunivuoka ja korppujauhoita. Sekoita jauhelihan joukkoon 1 muna. Laita vuuan pohjalle puolet munakoisoista, päälle jauheliha, sitten loput munakoisot ja kaada päälle vaalea kastike.

Kypsennä n 1 tunti, tai enemmän.

** EDIT 20.8.2008 ** Antti huomasikin, että ainekset ovat kohdallaan tässä. Todella :) Pakko vielä korostaa, että purkkitomaattimurska jättää mousakan aina liian löysäksi. Olen kokeillut puristaa siitä turhaa mehua pois, mutta lopputulos on aina moussaka, joka on liian löysä. Eli tehkää ihmeessä tuoreesta tomaatista kaltaten!