1241100690_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ja taas on Wappu...

Tykkään tuoreista munkeista ja tästä satsista saa tehtyä noin 20 hyvän kokoista munkkirinkilää - näitä voi tehdä vaikka joka päivä :)

Taikinaan hiukan alle 3 dl kädenlämpöistä vettä, reilu puolikas hiivaa, desin verra sokeria, hiukan vaniljasokeria, teelusikallinen suolaa, puolikkaan sitrunan raastettu kuori ja tavallisia jauhoja (arviolta 7-8 dl), ja lisäksi tietty margariinia noin 100 grammaa.

Pikaiseksi tämän perustaikinan tekee tekotapa eli juuritaikina. Liota hiiva veteen, lisää suola, sokeri ja vaniljasokeri. Vispilöi jauhoja joukkoon sen verran, että taikina muistuttaa löysä puuroa / sakeaa velliä. Peitä liinalla ja anna seistä, kunnes taikinaan nousee kuplia eli noin 10 minuuttia. Lisää raastettu sitruunankuori ja loput jauhot vähitellen, lopuksi pehmeä margariini. Lisää jauhoja tarvittaessa, kunnes taikina tuntuu sopivan kimmoisalta.

Leivo taikinasta pötkö ja paloittele se palasiksi, noin 20 palaa. Pyöritä palat pulliksi ja ann kohota samalla, kun rypsiöljy kuumenee kattilassa. Testaa öljyn kuumuus vaikka taikinanokareella - kun se alkaa heti reippaasti poreilla pinnalla, on öljy sopivaa.

Paina etusormi pöydällä olevan pullan keskelle ja nosta ilmaan. Laita toisenkin käden etusormi vastakkaiselta puolelta samaan koloon ja pyöritä sormia muutama kerta toistensa ympäri, kunnes keskellä on noin 6 cm leveä aukko. Pudota varovasti öljyyn rinkilä ja paistele. Kattilaan mahtuu kerrallaan 4-5 munkkia / munkkirinkilää. Paistellaan kummaltakin puolelta noin 5 minuuttia yhteensä.

Nosta talouspaperin päälle valumaan reikäkauhan avulla. Laita uusi satsi kattilaan kypsymään ja sokerioi silä aikaa vielä lämpimät munkit.

Herkuttele :)

1241101598_img-d41d8cd98f00b204e9800998e