2009204.jpg

Kreikassahan on periaatteessa kahta laatua lihapullia: soutsoukakiaa ja keftedeksiä näin selkokielellä. Periaatteessa itse mureketaikina on sama, mutta Keftedeksiä varten taikinan joukkoon lisätään loraus Ouzoa (anisviinaa), minttua kuivattuna sekä reilu rkl kefalotyri-juustoa tai muuta keskivahvaa (ei emmentalia ainakaan minun keftedeksiin kuitenkaan). Keftedekset tarjoillaan ilman tomaattikastiketta, usein alkupaloina.

SMYRNALAISET LIHAPULLAT

400g tomaatteja

5 rkl oliiviöljyä

½ tl sokeria

suolaa, mustapippuria

½  tl paprikajauhetta

reilu loraus valkoviiniä, 3-5 rkl (oikeasti punaviini, mutta itse käytän mielummin valkoista)

******************

500g jauhelihaa (nauta)

pari palaa kuivakkaa leipää

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

½ nippua persiljaa

1 muna

1 rkl vehnäjauhoja

oksa tuoretta timjamia

* Kalttaa tomaatit, pilko. Kuumenna 2 rkl öljyä, lisää tomaatit ja hauduta hetki. Lisää suola, sokeri, pippuri, paprikajauhe sekä viini. Keitä hiljalleen 10-15 min.

* Pehmitä leipäpalat vedessä. Laita jauheliha kulhoon, lisää silputtu sipuli & valkosipuli, hienonnettu persilja, puristeltu leipä, kananmuna ja muut mausteet.

* Ota reilu rkl taikinaa, pyöräytä se soikeaksi pyörykäksi. Pyöräytä pyörikät vehnäjauhoissa ja ruskista sitten pannussa.

* Jos kastike on haihtunut liikaa, jatka sitä vedellä. Mausta timjaminlehdillä. Laita pyörykät kastikeen joukkoon ja kypsennä vielä noin vartti.

* Maistuu maukkaalta ihan vain leivän ja salaatin kanssa.