Tämä marjapiirakka valmistuu käden käänteessä, sillä kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään.
POHJA:
- 3 dl kaurahiutaleita
- 0.75dl vehnäjauhoja
- 0.75 dl mantelijauhetta
- ½ tl ruokasoodaa
- 1 dl sokeria
- 1 prk (2 dl) marjajugurttia (tai vastaava määrä muuta jugua tai piimää tms)
- 75 g margariini sulatettuna
TÄYTE:
- 3-4 dl marjoja (jos ovat jäisiä, kannattaa pyöräyttää pienessä perunajauhossa, joka sitoo irtoavan marjamehun)
MURUPINTA:
- 1,5 dl kaurahiutaleita
- ½ dl sokeria
- 25g margariinia sulatettuna
Pohjan aineet sekoitetaan keskenään ja laitetaan voideltuun piirasvuokaan. Tasaa pohja, kaada päälle perunajauhotetut pakastemarjat ja päälimmäiseksi ripottele keskenään sekoitetut murupinnan aineet. Paista piirasta 220 asteessa noin 25-30 minuuttia.
VANILJAKASTIKE:
Tein tällä kerralla vaniljakastikkeen Maikkarin Makuja-osion ohjeella ja suosittelen sitä muillekin. Sopiva koostumus piiraaseen ja maku pehmeä ja raikas:
1 vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
1 dl kidesokeria
4 munankeltuaista
1. Kaada maito ja kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuuntaan ja raaputa siemenet kermamaitoon, lisää myös itse tanko. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua pari minuuttia. Poista vaniljatanko ja anna seoksen jäähtyä.
2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri ilmavaksi. Lisää hieman kermamaitoa ja jatka vatkaamista. Kaada munaseos kattilaan, jossa on loput kermamaidosta. Vatkaa liedellä miedolla lämmöllä, ilman että seos kiehuu, kunnes se paksunee. Jos seos kiehuu, se juoksettuu. Jäähdytä kastike.
Kommentit