1262941433_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Taikinassa on:  5 dl vettä, 1 pss kuivahiivaa, n 1 tl suolaa, hyppysellinen sokeria, n 1 dl 4-viljan puuroa, 4 dl 3-viljan sämpyläjauhoja (Pirkka), n 8 dl tavallisia vehnäjauhoja, ~ 90-100g margariinia sulatettuna.

Harvoin sekoitan kuivahiivaa jauhoihin, niin kuin pitäisi...Kulhoon ensin vesi ja vehnäjauhoja hiukan:

1262950917_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vispilällä vispaan ekat jauhot joukkoon, samoin sokeri ja suola, sitten kädellä alustellaan kaikki loput vapaassa järjestyksessä - paitsi margariini, joka lisätään alustuksen lopulla. Kaada siis taikinan päälle sula margariini ja kääntele se taikinan joukkoon. Sitten pitäisi "tunnustella", onko taikinassa tarpeeksi jauhoja: pese taikinakäsi, kuivaa se ja upota jauhopussiin: painele kämmenellä alustaen samalla. Toista, jos käsi vielä tarttuu taikinaan (tällä tavalla taikinaan ei lopussa pääse lipsahtamaan liikaa jauhoja).

Anna nyt taikinan kohota liinan alla. Kun se on kohonnut, seuraa hauska vaihe: hakkaa se muutamalla napakalla nyrkiniskulla ryttyyn ja jätä vielä liinan alle ryhdistäytymään.

1262951003_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kun taikina on uudelleen kohonnut, kippaa se jauhoitetulle pöydälle ja vaivaa taikinaan venytellen hyvä sitko. Pyöritä pitkulaksi ja leikkaa sämpylöiksi. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen ja anna sämpylöiden sillä aikaa vielä kohota liinan alla. Kastele sämpylän pintä (minä teen sen aika riluin ottein, niin pellille jää vettä, joka kostuttaa samalla uunia) ja ripottele päälle esim unikonsiemeniä, puurohiutaleita tms tai paista sellaisenaan kypsiksi (sämpylähän on sisältä kypsä, kun pohjaan napauttaessa kuuluu ontto ääni).

1262941378_img-d41d8cd98f00b204e9800998e