Koska jo vuosi sitten Jamie Oliverin jouluohjelmaa katsoessa vesi herahti kielelle kalkkunanpaistoa seuratessa, päätettiin tänä vuonna hankkia kinkun rinnalle myös kokonainen kalkkuna. Komeudella oli painoa 6,6 kiloa ja tämä kotimainen lintu löytyi Citymarketin pakastealtaasta.

1325062091_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kalkkuna sulatettiin kinkun tavoin hitaasti ja annettiin lämmetä huoneenlammössä ennen paistamista. Nahan alle levitettiin ronskein ottein merisuolalla, klementiinin kuorella ja pippurilla maustettua voita, ihan käsin levitettynä. Nahkaa irroteltiin hiukan lihan pinnasta ja sinne sitten voi leviettiin nahan päältä sivellen. Lopuksi nahan alle sujauteltiin vielä muutama salvian lehti.

Täytteeseen laitettiin 2 suurta sipulia silputtuna ja kuullotettuna pannulla oliiviöljyssä ja joukkoon reilusti revittyjä tuoreen salvian lehtiä, merisuolaa sekä mustapippuria. Jäähtynyt sipuli-salvia-seos sekoitettiin noin 500g sianjauhelihaa ja mukaan tömäytettiin korppujauhoja sitomaan nestettä. Maut tarkistettiin kohdilleen merisuolalla ja pippurilla sekä rosmariinilla ja salvialla.

Täytettä laitettiin väljästi sinne kalkkunan isomman aukon pohjalle, päälle pari klementiiniä ja pari tuoretta rosmariinin oksaa. Kaulan puolelle laitettiin myös täytettä nostamalla nahkaa ylöspäin ja asettamalla täytemöykky sinne nahan alle piiloon. Nahka siis vedetään takaisin paikalleen ja sujautetaan sinne kalkkunan alle takaisin. Sitä isoa aukkoa ei saa täyttää liikaa, sillä kypsennys tulee silloin kestämään ikuisuuden ja liha kuivuu. Kun täytettä on väljästi aukon pohjalla, kuumuus kulkee linnun läpi ja kypsyminen on tasaisempaa.

1325062107_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kalkkuna kypsennettiin uunipellillä, johon oli silputtu pari -kolme porkkanaa, pari varsisellerin vartta ja pari sipulia. Muutama kokonainen valkosipulin kynsikin oli joukossa. Päälle öljyä ja merisuolaa. Linnun reidet kannattaa suojata väljillä foliokääreillä paistamisen aikana, jotteivat ne pala.

Kalkkuna laitettiin tulikuumaan uuniin ja heti uuniin laitettaessa lämpötila pudotettiin 180 asteeseen. Paistoaika oli noin 35 minuuttia / kilo. Kun sisältä valuva neste on kirkasta, on lintu valmis. Laita kalkkuna vielä ½ tunnin ajaksi folion ja keittiöpyyhkeiden alle lepäämään ennen viipalointia.

1325062127_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kastikkeen tein siirtämällä pannulla paahtuneet kasvikset nesteineen kattilaan. Kuorin pinnalta turhan rasvan ja öljyn pois. Päälle sirotin jauhoja ja kuumensin. Paakuilla ei ole väliä, sillä sakeutunut kasviskastike paseerataan siivilän läpi, jolloin tuloksena on erittäin maukas samettinen kastike kalkkunan päälle. Jos pilkot kalkkunan valmiiksi tarjoiluvadille, kaada päälle kastiketta, jottei viipaleet suotta kuivu.

 

Taatusti voisin tehdä uudelleenkin :)

1295434442_img-d41d8cd98f00b204e9800998e