Kuopus toivoi tänään lauantain iltasapuskalle kotitekoisia hampurilaisia. Niitä siis tehtiin.

Sämpylätaikina:

½ litraa vettä
1 pss kuivahiivaa
1 kananmuna
n 10-12 dl jauhoja (noin kolmannes sämpyläjauhoja)
1 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
n 50-75 g pehmeää voita






 
Nykyään teen taikinan pääsääntöisesti koneella. Tämä on minun tapani, kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi teidän laittaa hiiva oikeaoppisesti kuivien aineiden joukkoon tasaisesti :)

Kulhoon reilusti kädenlämpöinen vesi ja muutama desi jauhoja, joiden päälle kaadan kuivahiivapussillisen. Kone käyntiin reiluille kierroksille ja desi, kaksi jauhoja perään, niin aineet sekoittuvat.

Nopeuden lasken hitaammille kierroksille ja lisään taikinaan kananmunan ja hunajan. Jauhoja lisäilen vähän kerrallaan, kunnes taikina on pehmeää ja tasaista. Tässä vaiheessa kone on pyörinyt noin 8 minuuttia. Vielä voi joukkoon palasina, tarvittaessa jauhoja hupsaus lisää ja taikina on valmis. Liina päälle ja nostatus, kunnes taikina on liki kaksinkertaiseksi kohonnut.

Leivinalustalla taikinalle tehdään pieni riivaus ja venyttely, kasaan vaivaus ja sitten sämpylöiksi pyöritys. Pellille kohoamaan liinan alle ja kun sämpylöihin jää sormella painettaessa pieni, itsestään kohoava painanne, ovat sämpylät valmiita uuniin.

Voitelu vedellä ja päälle sesaminsiemeniä, kiertoilmauunissa 175 asteessa paistelin kypsäksi eli kunnes sämpylän pohjaa kopauttaessa kuuluu ontto kumahdus ja sämpylöissä on kaunis väri.

Tämä on minun tapani tehdä hyviä sämpylöitä :)
 

 
Hamppareissa on väleissä lasten toiveiden mukaan reilusti sipulisia naudanjauhelihasta tehtyjä pihvejä, kananmunaa, salaattia ja hampurilaiskastiketta.