Lihapiirakat ovat hurjan hyviä herkkuja, mutta koska itselläni on ajoittain hankaluuksia syödä mitään hiivataikinaista, tulee niillä herkuteltua tosi harvoin. Pidän paljon piiraista, joissa ei ole hiivataikinapohjaa ja siksi kokeilinkin yhdistää sellaisen lihapiirakkaan.

Tästä annoksesta tulee noin 12 pientä tai kuusi suurempaa piirasta, illanistujaisiin riittää varmastikin neljälle ainakin. Tarjoisin näitä vaikkapa mezeiden kanssa - lautaselle oliiveja, tsatsikia, fetaa... Ja lasiin valkkaria. Näin arkiolostuhteissa tarjosin näitä kuitenkin koululaisille välipalaksi ja saivat heiltäkin erittäin hyvän vastaanoton.

Taikina:

225g jauhoja
½ tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 dl vettä

Sihtaa jauhot kulhoon. Paina jauhokasaan syvennys, johon kippaat oljyn, suolan ja veden. Käännä käsin aineet sekaisin ja alusta huolellisesti ainakin 100 painallusta, niin taikinpallosta tulee kimmoisa ja tasainen. Kääräise kelmuun ja laita kylmään 30-60 minuutiksi.

Jauhelihaseos:

200g sika-nautajauhelihaa
½ punasipuli
1/3 Pikkusisko-valkosipulijuustosta
1,5 rkl sitruunapestoa
½ dl tuoretta rucolaa silputtuna
tuoretta persiljaa
tuoretta basilikaa
1 keltuainen (säästä valkuainen)

Paistoon

1 dl öljyä

 

 
Ruskista jauheliha kuivaksi (siis ylimääräinen rasvaneste pois). Lisää silputtu sipuli, pilkottu Pikkusiskojuusto, pesto ja yrtit. Siirrä pois levyltä ja sekoittele. Kun seos on hiukan jäähtynyt, lisää keltuainen.

Ota taikinasta puolet ja kauli se aivan ohueksi levyksi. Ota muotilla tai piirtele vapaalla kädellä 10-15 cm halkaisijan ympyröitä. Voitele ympyrän reunat valkuaisella, laita noin rkl täytettä taikinalle ja taita puolet vastakkain. Painele reuna kiinni haarukalla. Täytä samoin koko lopputaikina.


 

 
Paista piiraat reilussa öljyssä pari minuuttia / puoli, kunnes saavat kauniin värin. Valuta vielä talouspaperi päällä ylimääräinen rasva pois.