Éclair –leivokset Ranskasta (noin 20-25 kpl)


Taikina:
 
1,3 dl maitoa
1,3 dl vettä
120g voita
¼ tl sokeria
140g vehnäjauhoja
5 kananmunaa
 
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 
Kuumenna kattilassa nesteet ja voi niin, että voi sulaa. Sekoita keskenään sokeri ja jauhot (jos käytät suolatonta voita, lisää hiukan myös suolaa). Kun voi on sulanut ja neste on kuumaa, lisää kaikki jauhot kerrallaan ja sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, kattila edelleen keskilämmöllä liedellä. Hetken kuluttua seos puuroutuu ja hiljalleen irtoaa kattilan reunoilta ja pohjasta. Siirrä taikina pois levyltä ja kaada se viileämpään astiaan.
Lisää taikinapohjaan kananmunat yksitellen. Sekoita voimakkaasti sähkövatkaimella jokainen kananmuna huolellisesti. Kun olet lisännyt kaikki munat, on taikina valmis käytettäväksi.
 

 
Laita taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle pitkulaisia pötköjä, noin 15-20 cm. Paksuudeksi riittäisi noin etusormen mitta, nämä on hiukan suurempia. Jos haluat, voit vetää kylmään veteen kastetulla haarukalla uria leivosten pintaan. Paista kypsiksi noin 30-40 minuuttia. Älä turhaan availe uunin luukkua, jotta leivokset eivät lässähtäisi. Paistoin itse kiertoilmauunissa 175 asteessa 40 minuuttia.
 





Vaniljatäyte
2,5 dl kermamaitoa
½ vaniljatanko
2 keltuaista
40g sokeria
1,5 rkl maissitärkkelystä
15g voita
1 dl kermaa vaahdotettuna
 
Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja pyyhi veitsellä siemet talteen. Laita siemenet sekä ne kuoret maidon joukkoon. Kuumenna maito, ota pois liedeltä ja anna maidon maustua parikymmentä minuuttia kannen alla.
Vatkaa vispilällä kevyesti keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon maissitärkkelys. Ota vaniljatanko pois maidon joukosta ja anna maidon kuumentua kiehumispisteeseen. Lisää kauhalla noin 1/3 maidosta kananmunaseoksen joukkoon ja sekoita. Kaada sitten seos takaisin maidon joukkoon ja keitä seos sakeaksi kiisseliksi koko ajan sekoittaen. Kiisseli on valmis, kun se kuplii parin kuplan verran. Siirrä kiisselipohja viileään astiaan ja jäähdytä hiukan, lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita. Kun kiisseli on jäähtynyt, nostele joukkoon kermavaahto.
 

 
Suklaatäyte
2,5 dl kermamaitoa
2 keltuaista
40g sokeria
1,5 rkl maissitärkkelystä
20g voita
100 g tummaa suklaata
 
Mittaa taas maito kattilaan. Vatkaa keskenään keltuaiset ja sokeri, lisää maissitärkkelys. Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja sulata hyvä suklaa esim mikrossa 30 sekuntia kerrallaan. Lisää kuumaa maitoa keltuaisseokseen kauhallinen, sekoitta ja kaada koko massa kuuman maidon joukkoon. Keitä kiisseliksi kuten vaniljakiisseli ja lisää joukkoon sulatettu suklaa. Siirrä toiseen astiaan ja anna jäähtyä hiukan vesihauteessa sekoitellen. Lisää joukkoon vielä huoneenlämpöinen voi pieninä nokareina.

 
Täyttö:
 
Paina jokaisen jäähtyneen leivoksen pohjaan kolme reikää tyllan avulla: päätyihin yhdet ja keskelle yksi. Laita täytemassa pursotinpussiin ja pursota samalla tyllalla kustakin reiästä hiukan täytettä leivoksen sisälle. Pyyhkäise ylimääräiset täytteet leivosten pohjista pois.
Suklaa-eclairit perinteisesti kuorrutetaan suklaalla. Kuorrutuksessa on 100g suklaata, 0.75 dl kermaa ja 40g voita. Paloiteltu suklaa lisätään kuuman kerman joukkoon ja sekoitetaan, kunnes suklaa sulaa.Huoneenlämpöinen voi lisätään pieninä nokareina. Valmiiksi täytetyt Eclair-leivokset upotetaan päälipinnaltaan suklaamassaan.