Kreikassahan on periaatteessa kahta laatua lihapullia: soutsoukakiaa ja keftedeksiä näin selkokielellä. Periaatteessa itse mureketaikina on sama, mutta Keftedeksiä varten taikinan joukkoon lisätään loraus Ouzoa (anisviinaa), minttua kuivattuna sekä reilu rkl kefalotyri-juustoa tai muuta keskivahvaa (ei emmentalia ainakaan minun keftedeksiin kuitenkaan). Keftedekset tarjoillaan ilman tomaattikastiketta, usein alkupaloina.
SMYRNALAISET LIHAPULLAT
400g tomaatteja
5 rkl oliiviöljyä
½ tl sokeria
suolaa, mustapippuria
½ tl paprikajauhetta
reilu loraus valkoviiniä, 3-5 rkl (oikeasti punaviini, mutta itse käytän mielummin valkoista)
******************
500g jauhelihaa (nauta)
pari palaa kuivakkaa leipää
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
½ nippua persiljaa
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja
oksa tuoretta timjamia
* Kalttaa tomaatit, pilko. Kuumenna 2 rkl öljyä, lisää tomaatit ja hauduta hetki. Lisää suola, sokeri, pippuri, paprikajauhe sekä viini. Keitä hiljalleen 10-15 min.
* Pehmitä leipäpalat vedessä. Laita jauheliha kulhoon, lisää silputtu sipuli & valkosipuli, hienonnettu persilja, puristeltu leipä, kananmuna ja muut mausteet.
* Ota reilu rkl taikinaa, pyöräytä se soikeaksi pyörykäksi. Pyöräytä pyörikät vehnäjauhoissa ja ruskista sitten pannussa.
* Jos kastike on haihtunut liikaa, jatka sitä vedellä. Mausta timjaminlehdillä. Laita pyörykät kastikeen joukkoon ja kypsennä vielä noin vartti.
* Maistuu maukkaalta ihan vain leivän ja salaatin kanssa.
Kommentit